Wat is een webinar?

Wat is een webinar? Gratis lees tip [3 minuten]

Table of Contents

Wat is een webinar? Een webinar in deze tijd heb je het ongetwijfeld voorbij zien komen. De seminars (klinkt misschien bekender) kunnen niet doorgaan en hetzelfde geldt voor beurzen en congressen.

Maar een webinar is een samenvoeging van de woorden ‘Web’ en ‘Seminar’. Het is een online evenement waarbij er ook alleen online publiek aanwezig kan zijn.

Hoe kan ik deelnemen aan een webinar?

Deelnemen is vaak niet lastig. Je kan een webinar volgen vanachter je computer/PC, Macbook, tablet of smartphone. Deelnemers volgen de webinar dan vanuit een gewenste locatie en zien of horen de spreker via video en audio. Veel organisatoren wensen wel vooraf inschrijving voor de webinar, zodat zij weten voor welke groep ze moeten presenteren.

Wat zijn de kosten om een webinar te volgen?

Er zijn betaalde webinars en gratis webinars. Dit is vaak sterk afhankelijk van het onderwerp. Veel betaalde webinars gaan dieper in op het onderwerp en komen met meer voorbeelden uit de praktijk. De gratis webinars zijn voornamelijk basis informatie (dit is niet altijd zo) en hebben vaak een vervolg webinar.

Veel organisatoren kiezen ervoor om een klein bedrag te vragen voor het inschrijven van de webinar. Dit ‘commitment bedrag’ wordt vaker ingezet om te zorgen dat deelnemers ook daadwerkelijk de webinar gaan volgen.

De webinar trend

Veel communicatietrends laten zien dat alles korter moet. Mensen willen snel antwoord en dit moet makkelijk te verkrijgen zijn. Dit gaat niet op voor webinars, een webinar heeft een gemiddelde kijktijd van 56 minuten en dit zal de komende jaren nog meer gaan stijgen.

Dat webinars populair zijn is ook te zien aan het zoek gedrag van afgelopen jaar. Sinds de Corona-tijd (covid-19) zien we een sterke groei in het zoekvolume. Een grafiek van Google trends laat dit ook duidelijk zien.

Trends zoekvolume webinar

Geïnteresseerd geraakt in het volgen van een webinar? Bekijk onze agenda.